ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

Ο Καθηγητής Πέτρος Νικολαίδης έχοντας μεγάλη εμπειρία, έχει επιλέξει και συνεργάζεται με την Μαία Λαμπρινή Παλικαρά, η οποία είναι Καθηγήτρια στην Σχολή Μαιών και έχει  εμπειρία και εξειδίκευση στον φυσικό τοκετό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ;

Τοκετός είναι ένα σύνολο ανατομιών αλλαγών οι οποίες συμβαίνουν στο σώμα της μητέρας ώστε να επιτευχθεί η έξοδος του εμβρύου.
Οι αλλαγές αυτές είναι σε άμεση σχέση με το ίδιο το έμβρυο.
Επίσης, οι αλλαγές στο μητρικό σώμα (διαστολή του τραχήλου, κάθοδος και έξοδος του εμβρύου) επηρεάζονται και εξαρτώνται άμεσα από τα συναισθήματα της μητέρας και έμμεσα από τα πρόσωπα της μαιευτικής ομάδας (μαία- μαιευτήρα).
Η μαιευτική ομάδα χρειάζεται εκπαίδευση ώστε να επηρεάζει την επίτοκο ΜΟΝΟ θετικά, ιδιαίτερα τη πρωτότοκο, δηλαδή στο πρώτο παιδί.
Οι αλλαγές που γίνονται στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού γίνονται αργά, σταδιακά και ατραυματικά. Για να γίνουν ατραυματικά όμως πρέπει να γίνουν αργά χωρίς βία, χωρίς βιασύνη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
Η επιστήμη παρακολουθεί με σεβασμό την εξέλιξη του τοκετού παρεμβαίνει ΜΟΝΟ όταν χρειάζεται και στο ποσοστό που χρειάζεται. Η φύση και η επιστήμη συνεργάζονται αρμονικά χρησιμοποιώντας η κάθε μια τα μέσα που διαθέτει για ένα φυσικό ή φυσιολογικό τοκετό.


Τι είναι όμως ο φυσικός τοκετός;
Είναι ο τοκετός που αρχίζει μόνος του και ολοκληρώνεται (έξοδος του εμβρύου και του πλακούντα) χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση και χωρίς τραυματισμό. Βασική προϋπόθεση λοιπόν για ένα φυσικό τοκετό είναι να αρχίσει μόνος του!!
ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ;  Μεταξύ 38 και 42 εβδομάδων.  Η εγκυμοσύνη διαρκεί 40-42.
ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ;

• Ανοίγει ο αμνιακός σάκος, δηλαδή σπάνε τα νερά.

rixi thilakiou

 

Το αμνιακό υγρό που θα τρέξει έχει χρώμα λευκωπό καθαρό σαν να έχετε ξεπλύνει ένα ποτήρι που έχετε πιει γάλα. Μπορεί να σπάσουν τα νερά και σε λίγο να αρχίσουν και οι συστολές της μήτρας, μπορεί όμως μετά το σπάσιμο των νερών να χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες για να αρχίσουν οι συστολές. Να είστε ήσυχες, κοντά στο μωρό σας με εμπιστοσύνη στο σώμα σας. Επικοινωνήστε με την μαία σας ή τον μαιευτήρα σας.
Το ξεκίνημα του τοκετού με σπάσιμο των νερών θεωρείται παθητική έναρξη τοκετού και περιμένουμε την έναρξη των συστολών της μήτρας.

• Ο δεύτερος τρόπος να αρχίσει ο τοκετός είναι οι συστολές της μήτρας.  Η μήτρα αρχίζει να σφίγγεται σαν ένα σφουγγάρι για λίγα δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώνει για κάποια λεπτά! Ο τρόπος αυτός είναι ο ενεργητικός τρόπος ενάρξεως του τοκετού γιατί κάτω από την επίδραση των συστολών αρχίζουν οι αλλαγές στο σώμα της μητέρας δηλαδή η διαστολή του τραχήλου  και η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο.

Οι συστολές στην αρχή είναι μικρές, σιγά-σιγά δυναμώνουν και τέλος φτάνουν σε διάρκεια τα 50-60 δευτερόλεπτα!! Ποτέ περισσότερο!!!  (Βλέπε σχήμα, όπου καμπύλη συστολή, όπου ευθεία παύλα)

systoles

Αν ενας τοκετός κρατήσει 20 ώρες από αυτές μόνο οι 4 θα είναι ώρες συστολών και οι 16 θα είναι παύσης πχ. 20=4/∩+16/-  δηλαδή οι ώρες των συστολών είναι κατανεμημένες  μέσα στις 20 ώρες του τοκετού, η γυναίκα δηλαδή δεν βρίσκεται σε μια συνεχή συστολή – πόνο. Έτσι έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί και να δεχτεί την συστολή που κάνει η μήτρα της χρησιμοποιώντας την αναπνοή της και την κίνηση του σώματος της.


diastoles


Η φάση της διαστολής του τραχήλου μέχρι τα 10 έκ είναι η πολύωρη φάση του τοκετού δηλ. αν ενας τοκετός κρατήσει 15 ώρες, οι 13 εως 14 ώρες αφορούν το άνοιγμα του τραχήλου.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ;

• Να σπάσουν  τα νερά και να περιμένουμε αρκετές ώρες να αρχίσουν οι συστολές της μήτρας, περίπου 6-12 ώρες.
• Να σπάσουν τα νερά και να αρχίσουν αμέσως και οι συστολές.
• Να αρχίσουν οι συστολές και τα νερά να σπάσουν λίγο πριν βγει το μωρό.
• Να αρχίσουν οι συστολές και τα νερά να σπάσουν οποιαδήποτε στιγμή στην διάρκεια του τοκετού.

Ότι και να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο και αν αρχίσει ο τοκετός, τον υποδέχεστε  με χαρά. Υποδέχεστε δηλαδή  την απόφαση του παιδιού σας να γεννηθεί, να πάρει την πρώτη του αυτονομία. Χρειάζεται να έχετε επιλέξει ένα πλαίσιο (μαία – μαιευτήρα) το οποίο θα σας εμπιστεύεται, θα σας  ενθαρρύνει , θα σας καθοδηγεί και θα σας υποστηρίζει ώστε να ολοκληρώσετε με επιτυχία το φυσικό - φυσιολογικό τοκετό που έχετε επιλέξει να κάνετε.
Χρειάζεται δηλαδή η μαία και ο μαιευτήρας να:

• Να πιστεύουν στο φυσικό- φυσιολογικό τοκετό
• Να έχουν τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία του τοκετού.
• Να αναγνωρίζουν τη δύναμη και τη γνώση που έχει η γυναίκα να γεννήσει το παιδί της και να την εμπιστεύονται.
• Να έχουν υπομονή και ο τοκετός γι αυτούς να είναι  προτεραιότητα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες τους.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ:
Ο Γάλλος ιατρός μαιευτήρας F. Lamaze, μας δίδαξε το σεβασμό προς την επίτοκο.
Στο μαιευτήριο  Pierre Rouquès στο Παρίσι το οποίο διηύθυνε ο ίδιος είχαν ορισθεί οι κανόνες για πως πρέπει να είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον μιας γυναίκας που είναι σε τοκετό (επίτοκος).

• Η επίτοκος χρειάζεται ιδιαίτερο δωμάτιο ώστε να ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή της στο σώμα της και στο παιδί της, να προστατεύεται η ιδιωτικότητα της  κ έτσι να επιτυνχάνεται η καλύτερη ολοκλήρωσή του τοκετού της.
• Επίσης χρειάζεται να γνωρίζεται ότι η συμπεριφορά των μαιών και των μαιευτήρων παίζει ρόλο στην έκβαση του τοκετού σας. Χρειάζεται να είναι πάντοτε ήπια και ευγενική. Η ομιλία ήρεμη και χαμηλόφωνη. Οι κινήσεις σε όλες τις πράξεις να χαρακτηρίζονται από απαλότητα προσοχή και δεξιότητα. Η επικοινωνία της μαιευτικής ομάδας με την επίτοκο πρέπει να έχει ως βάση την κατανόηση και το σεβασμό. Λόγια και πράξεις πρέπει να έχουν ένα στόχο, τη συναισθηματική και σωματική υποστήριξη της γυναίκας και του εμβρύου. Στην εποχή μας και την συναισθηματική υποστήριξη του πατέρα.

ΣΗΜΕΡΑ:  Μαίες και Μαιευτήρες χρειάζεται να βλέπουν με βλέμμα ενωτικό την οικογένεια. Απαιτήστε τα δικαιώματά σας!!! Αναζητήστε κατάλληλους ανθρώπους που σας ταιριάζουν!! Ο φυσιολογικός τοκετός είναι δικαίωμα πρώτα του παιδιού σας και μετά δικό σας γιατί το παιδί έχει την δύναμη να γεννηθεί και ο τρόπος γέννησης θα το ακολουθεί σε όλη του την ζωή. Όσο για σας θα πρέπει να ξέρετε ότι η γυναίκα έχει και την γνώση και την δύναμη και το κατάλληλο κορμί για να γεννάει τα παιδιά της. Το σώμα της γυναίκας δεν καταστρέφεται με τον τοκετό αλλάζει προσωρινά και ξαναγίνεται όπως ήταν δηλαδή   δεν ξεπερνάμε τη φύση μας κυοφορώντας και γεννώντας!!
Μπορείς να γεννήσεις το παιδί σου! Το σώμα της γυναίκας είναι φτιαγμένο γι αυτό. Είναι φτιαγμένο να αλλάζει! Μάθε για το υπέροχο και σοφό γυναικείο σώμα. Οι ομάδες γονεϊκότητας με τα πολλά θέματα που συζητούν και αναλύουν απευθύνονται σε όλες εσάς που ψάχνετε την αλήθεια και την ενημέρωση.
Ενημερωθείτε και Αισθανθείτε βαθειά εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και το παιδί σας. Γαληνέψτε και γεννήστε το παιδί σας.

© 2015 embryoiatriki-genetiki.gr. All rights reserved