Μπορεί να έχουν περίοδο οι μέλλουσες μαμάδες; Είναι ένα φαινόμενο συχνό ή ανησυχητικό; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι γυναίκες πιστεύουν ότι μια εγκυμοσύνη θα σημαίνει και ταυτόχρονα το σταμάτημα της μηνιαίας περιόδου. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα.
Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας εγκύου κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, θυμίζουν κατά πολύ και τα συμπτώματα της περιόδου. Είναι λοιπόν πιθανό να έχουν περίοδο ενώ είναι έγκυες; Η απάντηση είναι η εξής.. Το σώμα μας αμέσως μετά την σύλληψη, απελευθερώνει ορμόνες που αποτρέπουν την εμφάνιση της περιόδου. Για παράδειγμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τα τοιχώματα της μήτρας γίνονται πιο «παχιά» προκειμένου να φιλοξενήσουν το μωρό, ενώ κατά την διάρκεια της περιόδου οι ιστοί του αίματος που βρίσκονται στα τοιχώματα της μήτρας αποβάλλονται. Η αιμορραγία λοιπόν που μπορεί να παρατηρείται στην αρχή μιας εγκυμοσύνης και μπορεί να θυμίζει την περίοδο είναι φυσιολογική μόνο όμως αν είναι σε ήπια ροή και κρατά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η αιμορραγία οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.
Ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα σε κάθε περίπτωση θα λύσει το διαγνωστικό πρόβλημα και θα αποκαλύψει το τι πραγματικά συμβαίνει.
© 2015 embryoiatriki-genetiki.gr. All rights reserved