Μας αρέσει να σκεφτόμαστε θετικά, αλλά η πρόληψη είναι απαραίτητη. Από την πιο νεαρή έως και τις μεγαλύτερες ηλικίες της γυναίκας, που μένει έγκυος. Ο προγεννητικός έλεγχος θα μας δείξει αν το παιδί παρουσιάζει κάποια σωματική ή νοητική βλάβη. Τέτοιες μπορεί να είναι το σύνδρομο Down και κάποιες καρδιοπάθειες ή οποιοδήποτε πρόβλημα αρτιμέλειας.


Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κυοφορούνται, είναι υγιή. Υπάρχει όμως και το ποσοστό 2%- 3% που διακρίνουμε μία επιπλοκή. Καλό είναι λοιπόν, αυτή την επιπλοκή να τη γνωρίζουμε εγκαίρως.


Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων. Άλλες από αυτές είναι επεμβατικές (λήψη χοριακής λάχνης το πρώτο τρίμηνο ή αμνιοπαρακέντηση στο δεύτερο τρίμηνο) και άλλες μη επεμβατικές (Non Invasive Prenatal Test- NIPT ή PANORAMA test).

 

Έχουμε το υπερηχογραφικό Τεστ 1ου τριμήνου για τον έλεγο του συνδρόμου Down (αυχενική διαφάνεια και PAPP- A test), το υπερηχογραφικό Τεστ 2ου τριμήνου (υπερηχογράφημα β’ επιπέδου που αφορά στον εξειδικευμένο ανατομικό υπέρηχο). Έχουμε και τις επεμβατικές διαγωνιστικές εξετάσεις, όπως είναι η λήψη χοριακής λάχνης και η αμνιοπαρακέντηση. Οι δύο τελευταίες θεωρούνται εξειδικευμένες εξέτασεις και γι’ αυτό συστήνουμε να έχετε έναν έμπιστο και έμπειρο προγενετιστή, που θα σας φροντίσει και θα σας ενημερώσει πριν την όλη διαδικασία.Σε γενικές γραμμές ο προγεννητικός έλεγχος δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά κυρίως για τις επεμβατικές εξετάσεις ο ιατρός συμβουλεύει κατάλληλα.


Υπάρχει διαφορά στον προγεννητικό έλεγχο ανά δεκαετία;

Πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες τεκνοποιούν μετά τα 35 έτη, ακόμη και μετά τα 40. Σε αυτή την περίπτωση ο προγεννητικός έλεγχος πρέπει να είναι ακόμη πιο αυστηρός, συγκριτικά με τη δεκαετία 20- 30 ετών, αφού αυξάνονται οι πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες. Επομένως, ναι υπάρχει διαφορά.


Ο γενικός προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει ακόμη αιματολογικές εξετάσεις, για τον έλεγχο σακχάρου, τοξόπλασμα, HIV, ηπατίτιδες Β και C, αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Β. Μετά τα 35 έτη πρέπει να γίνουν επιπλέον εξετάσεις π.χ. αμνιοπαρακέντηση. Εφόσον λοιπόν σιγουρευθούμε ότι έχουμε μία γενικότερη καλή υγεία, το επόμενο στάδιο είναι να κάνουμε εξετάσεις γονιμότητας.
© 2015 embryoiatriki-genetiki.gr. All rights reserved